Overlijden: 10 tips voor nabestaanden (koopwoning)

Gepubliceerd op vrijdag 26 december 2014
Het verliezen van een naaste is naast een emotioneel hectische perdiode ook administratief en praktisch gezien veeleisend. Nadat u zich op de eerste plaats wilt richten op het nemen van waardig afscheid wacht u vervolgens de verantwoordelijkheid van de afwikkeling van het overlijden. 
Zeker wanneer de overledene een koopwoning achterlaat is het zaak hier zorgvuldig en weloverwogen mee om te gaan. Onderstaande suggesties kunnen u hierbij wellicht wat houvast bieden.
 
Algemeen 
 

1. Centrale organisatie

Om te voorkomen dat zaken door elkaar gaan lopen en bijvoorbeeld worden vergeten of dubbel worden gedaan zonder dat nabestaanden dit van elkaar weten is het belangrijk hierover vooraf duidelijke afspraken te maken. Meestal is het goed wanneer er één iemand als centraal aanspreekpunt fungeert die dan in gezamenlijk overleg taken onderling kan verdelen. 
Op deze  manier voorkomt u onduidelijkheden en misverstanden en dat is in deze situatie wel zo prettig. 
 

2. Neem de tijd voor besluiten 

Hoewel er soms sprake kan zijn van enige haast (bijvoorbeeld i.v.m. de doorlopende hypotheek) is het verstandig geen overhaaste beslissingen te nemen of acties te ondernemen. Het komt regelmatig voor dat met goede bedoelingen een bankrekening word opgezegd/bevroren. Echter kunnen dan nog lopende zaken ook niet meer worden afgeschreven, iets dat veel extra tijd en aandacht kost wat in de omstandigheden niet prettig is.  
 

3. Inventariseer en organiseer 

Indien de overledene een koopwoning achterlaat is het erg belangrijk zorgvuldig te werk te gaan. Niet alleen zal er m.b.t. het eigendom van de woning de komende tijd iets moeten gebeuren, maar ook fiscaal gezien is het erg belangrijk een goed overzicht op papier te zetten van alle belangrijke zaken.  
Inventariseer daarom alles goed.  Denkt u hierbij aan de hypotheek, verzekeringen, eigendomsaktes. beleggingen enz. Maar ook abonnementen, lidmaatschappen en overige verplichtingen zijn belangrijk om alvast in kaart te brengen. Een kijkje op een bankafschrift kan hierbij erg helpen en natuurlijk ook een verzekeringsagent of boekhouden indien van toepassing. 
 

4. Wel of niet aanvaarden erfenis 

Een erfenis staat helaas niet altijd gelijk aan een grote som geld en een groot huis en fortuin. In de praktijk kan het zelfs zo zijn dat het niet verstandig is een erfenis te accepteren. Bijvoorbeeld in verband met (grote) schulden. Hoewel er sprake is van een koopwoning wil dit niet zeggen dat de uiteindelijke waarde van deze woning een eventuele schuldenlast zal overstijgen. Hoewel schulden vaak voor de buitenwereld verborgen worden gehouden geven bankafschriften en eventueel aanwezige polissen (leningen) vaak een goede indicatie.  Ga na wat in uw situatie verstandig is. Op de site van de rijksoverheid kunt u meer lezen over Erven. 
 

5. Is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten 

In veel gevallen is er bij een koopwoning ook sprake van een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert afhankelijk van de polis uit bij overlijden. Nabestaanden kunnen hiermee bijvoorbeeld de hypotheek tijdelijk doorbetalen. Bovendien kunnen de kosten van een ontruiming en herstelwerkzaamheden aan de woning hierdoor makkelijker betaald worden en hoeven de nabestaanden deze kosten niet onnodig op te hoesten.   
Informeer bij de verzekeringsagent van de overledene of er een overlijdensrisicoverzekering was afgesloten. Wanneer u een dergelijke polis aantreft tussen de papieren van de overledene kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de betreffende verzekeraar. 
 

6. Maak een overzicht van alle op te zeggen zaken 

Zoals eerder beschreven is het soms verstandig niet overhaast te werk te gaan met het opzeggen van de huur en bankrekeningen. Sommige zaken kunnen echter wel verstandig zijn z.s.m. te beindigen om onnodige kosten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Abonnementen  op kranten of tijdschriften
  • Loterijen (Postcode-loterij, Vrienden-loterij, Staats-loterij, Lotto enz)
  • Telefoon / Internet abonnementen
  • Periodieke donaties aan goede doelen 
 
En verder; 
  • Licht alle verzekeringsmaatschappijen waar verzekeringen zijn afgesloten in. In sommige gevallen kunnen premies (gedeeltelijk) worden teruggestort. Incasseer eventuele verzekeringsuitkeringen.
  • Indien er toeslagen worden ontvangen zet deze dan onmiddellijk stop. Teveel betaalde toeslagen moeten altijd worden terugbetaald en dat is zonde. Kijkt u hiervoor op www.toeslagen.nl 
 

7. Facturen bewaren  

Alle facturen van kosten die gemaakt worden i.v.m. overlijden moet u goed bewaren. Deze kosten kunnen vaak (gedeeltelijk) worden afgetrokken van de belastingen.  Informeer hieromtrent bij uw belastingadviseur of neem een kijkje op de website van de belastingdienst 
 

8. Post doorsturen 

Stuur de post van de overedene door naar een ander adres zodat dit in alle hektiek en emotie niet kwijt raakt of over het hoofd wordt gezien. PostNL heeft hiervoor een speciale Nabestaandenservice. 
 
Woning 
 

9. Verkopen, verhuren, Overnemen 

Er van uitgaande dat er geen testament is achtergelaten staat u voor de keuze wat te doen met de achtergebleven woning. Dit is een persoonlijke keuze die u weloverwogen zult nemen. In vrijwel alle gevallen zult u overgaan tot ontruiming van de woning. Of het nu is om klaar te maken voor verkoop of verhuur  of om de woning naar eigen smaak in te richten. Wij zijn u hierbij graag van dienst! 
 

10. Neem contact op met Ontruimofferte.nl  

Om u zo goed mogelijk te kunnen ontlasten en bijstaan in deze periode doet u er goed aan in een zo vroeg mogelijk stadium contact met ons op te nemen. Hiermee voorkomt u onnodige kosten en kunnen wij u zo goed mogelijk van dienst zijn. Onze specialist komt graag geheel kosteloos en vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden met u door te nemen. Neem daarom gerust contact met ons op

Reacties  

0 #2 Re: Antoinette JacobsOntruimofferte.nl 27-12-2014 16:06
Dag Antoinette Jacobs,

Bedankt voor uw reactie! Indien er sprake is van achterstallig onderhoud en de woning weer verkoop-klaar moet worden gemaakt kunnen onze specialisten dit zeker voor u doen! Lees hierover meer onder "Herstelwerkzaamheden / Schoonmaak" (Menu Ontruimen) 

Ontruimofferte.nl
Citeer
0 #1 Doet u ook verbouwingenAntoinette Jacobs 27-12-2014 00:53
Doet u ook verbouwingen in de woning? bv. een woning die verkocht moet worden maar die achterstallig onderhoud heeft?

Mvg,
Antoinette Jacobs
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen